Irene Larramona Buisan
Architecture e-Portfolio
EXPERIÈNCIA SENSORIAL PEL BORN
Arquitectura acústica i acústica de sales és una assignatura que té dos parts. La primera més sensorial, lligada als sentits i les sensacions que percebem a través de l'oïda.
La segona part podríem dir que és la més teòrica, aquella que investiga sobre algun tema que l'alumne consideri interessant relacionat amb l'acústica dins l'arquitectura. Personalment al haver realitzat un treball previ sobre la filharmònica de Berlin, vaig trobar interessant desenvolupar un treball entorn a com les característiques d'una sala determinen el so que es projecta. Un segon treball grupal sobre l'acústica de l'Auditori de Barcelona completa l'assignatura.
ARQUITECTURA ACÚSTICA I ACÚSTICA DE SALES

Un passeig pel born, quelcom que haurem fet nombrosos cops però mai d'aquesta manera. L'exercici consisteix en descobrir el lloc, l'arquitectura que ens ofereix la ciutat amb els ulls benats. Dins l'equip hi ha tres funcions: Cec, guia i anotador.
El cec, serà la persona encarregada de passejar pel barri i al mateix temps que ho fa haurà d'anar describint com s'imagina el lloc en el que es troba, així com els sorolls percebuts, temepratura, textures, etc. El guia serà l'encarregat de dirigir el cec i finalment l'anotador serà la persona que escriurà tot allò que el cec va describint per posteriorment poder realitzar el treball.
Veure el món amb uns altres ulls a vegades només és possible mancant d’aquest sentit a l’ésser humà per a poder llegir el paisatge sonor que l’envolta. El sentit de la vista, segurament el més fàcil de burlar, tots conscients d’aquest fet però alhora arrelats i confiats en el que segurament és més immediat. No obstant el que no mires no veus, i sovint imatges banals fan evadir-nos del lloc on ens trobem...
TREBALL: LA INFLUÈNCIA DE LES SALES EN EL SO PERCEBUT
TREBALL: AUDITORI DE BARCELONA
El camp de l’acústica arquitectònica és complex i difícil d’operar amb bons resultats o millor dit, amb els resultat desitjats. Tot i l’extensa teoria que avarca el camp de l’acústica, sovint va lligada fortament en judicis subjectius i criteris estètics. Tot i que es realitzen mesures i experiments, no sembla fàcil arribar a la definició definitiva de les característiques que fan que una sala sigui bona des del punt de vista acústic. No obstant això, existeixen unes normes bàsiques i orientatives per a aconseguir uns bons paràmetres acústics.
L’objectiu d’aquest treball és entendre i comprendre la importància de l’acondicionament de les sales de concert des del punt de vista acústic. Primer de tot s’exposarà una part més teòrica dels paràmetres que influeixen en l’acústica d’una sala de concert, posteriorment s’establirà una comparació de dos grans projectes: el Teatre Total de Walter Gropius i la Filharmònica de Berlin de Hans Scharoun, fent un estudi més intens d’aquest últim, ja que està considerada una de les millors sales del món.
L'objectiu d'aquest trebal és tractar les moltes incidències del disseny acústic d'una sala moderna la qual va haver de ser dissenyada a través del sistema antic de càlcul d'acústica per no existir encara cap mitjà informàtic. No obstant, durant la construcció, la qual es va retrasar nou anys, van anar apareixent alguns sistemes informàtics de manera que es van poder revisar molts aspectes del disseny, encara que no tots.
Un dels temes més importants que tracta aquest treball és el problema que presenta l'escenari de l'Auditori, en el qual els músics no s'escolten els uns als altres. Aquest ha estat sempre un problema el qual s'ha tardat anys en conèixer la seva resposta. Avui dia existeix un projecte de remodelació de la zona afectada, no obstant no es preveu l'execució d'aquest.
Alumnes: Gabriel Romero, Pierre Loup, Irene Larramona











