top of page

 

 

 

Moltes experiències són les que et vas trobant al llarg de la carrera. Cadascuna d'aquestes t'ajuda i et fa créixer com a persona en un sentit o en un altre. Cada experiència és una oportunitat per a madurar i explorar a través dels estudis d'arquitectura, de manera que, la persona que entra i la que surt al cap d'uns anys, tot i ser la mateixa, aquesta, no té la mateixa visió, percepció de les coses. I és que la carrera és una experiència en si, la qual et fa créixer i adquirir una visió crítica no només de l'arquitectura sinó de la vida en general.

 

Així doncs, podríem dir que els estudis són un viatge que fas, un viatge que t'aporta unes experiències, però aquest viatge no seria possible sense unes altres experiències les quals es desenvolpen en paral·lel i en moltes ocasions s'uneixen, xoquen o s'esquiven les unes amb les altres. És imprescindible comportar-se com una esponja, absorvir tot allò que la vida ens va donant per posteriorment anar-ho treient a poc a poc, gota a gota en els moments oportuns.

 

 

VIATGE A TRAVÉS DE LA MATERIALITAT

AVANÇ TECNOLÒGIC, NOUS MATERIALS

La villa Savoye es troba a la localitat de Poissy, a les afores de Paris. Una obra fonamental per entendre l'arquitectura moderna del segle XX. L'obra que va canviar la carrera de Le Corbusier, una casa de camp que dóna pas a l'era de les noves màquines.

 

Una desconnexió amb l'entorn per a connectar amb el context industrial i mecànic de principis del segle XX, posant de manifest la idea de la "màquina d'habitar". Una arquitectura innovadora basada en els avenços en el camp de la indústria.

 

Le Corbusier estableix així els 5 punts de l'arquitectura. Aquests són una llista de components necessaris que ha d'incorporar la villa. I és que la villa Savoy és un projecte fet per als 5 punts - Pilotis, coberta enjardinada, planta lliure, finestra longitudinal, façana lliure-. Aquests cinc punts tenen molta relació amb els materials que utilitza Le Corbusier. És evident que amb uns altres materials, la façana lliure o la finestra corredissa entre d'altres serien impossible de dur a terme.

 

Els materials s'utilitzen de manera senzilla, donant resposta a un avanç tecnològic en el moviment modern de l'arquitectura, on la simplicitat, funcionalitat i estètica, eren els punts més importants. Formigó, vidre i alumini.

MATEIXOS MATERIALS, NOU ASPECTE

A partir dels anys 50, un edifici construït en la seva totalitat amb formigó, marca el camí cap el brutalisme. Le Corbusier abandona l'etapa anterior dels volums blancs, llisos  per a introduir-se en la rugositat de les textures, les quals desencadenen en volums configurats per una forta materialitat.

 

El convent de la Tourette va ser construït per la Comunitat dels Dominics se situa enmig d'una muntanya a la localitat de Eveux.

Tot i canviar l'aspecte dels seus edificis, Le Corbusier continua ferm als seus 5 punts en els quals es basa l'arquitectura moderna.

 

Le Corbusier va crear un edifici auster, dur el qual té molt a veure amb la vida dels monjos. No es tracta d'un edifici lleuger sinó d'una forma forta on la horitzontal queda fortament marcada.

 

L'edifici està realitzat principalment amb formigó, utilitzat d'una manera "poc cuidada", deixant veure tot el procés constructiu de l'encofrat. Per a contrastar aquest aspecte, les finestres del pati interior estan configurades per unes lamel·les que van del terra al forjat.

És un edifici molt maco de descobrir per dins. Així com la villa Savoye es mostra transparent, el convent de la Tourette, es mostra silenciós exteriorment, ja que la qualitat de l'espai es mostra en el seu interior.

Les experiències fora l'aula són les més imprescindibles i necessàries per a formar-se en tots els sentits. En aqest apartat, el viatge és el protagonista, i la materialitat el fil conductor de tota l'experiència.

ALTRES VIATGES, ALTRES CULTURES

Qualsevol viatge és una excusa no només per veure nova arquitectura sinó per a descobrir una nova cultura. Hi ha una tendència actual a viatjar per a eliminar monuments, edificis, museus, d'una llarga llista. No obstant, per a mi un viatge representa descobrir un nou lloc amb tot el que això implica, i per fer-ho és necessari perdre's, parlar amb la gent...

 

L'aprenentatge adquirit fora l'aula és una eina molt valuosa que un estudiant d'arquitectura ha de saber utilitzar i aplicar als projectes

© 2015 by Irene Larramona Architecture.

  • googleplus
  • LinkedIn negro redondo
bottom of page