top of page

ESTRUCTURA URBANA. ESPLUGUES, BARCELONA


Proposta de reestructuració d'hospitalet. Si es recorre el conjunt des d’una mirada general, partint de la B-23 cap a la Gran Via i viceversa s’observen unes traces existents o de fàcil traçat però amb una manca clara d’identitat. S'han detectat uns punts dèbils generalment produïts a les interseccions amb les principals traces horitzontals. És doncs, a partir del tractament d’aquests nodes, que es planteja resoldre l'estructura i la visibilitat del territori, entenent però la diferència entre els nodes depenent del seu tractament. A més, aquesta diferència permet que sigui un procés que s'executi  en diverses fases  en un període de temps obert.

 

 

 

 

 

 

 

LÍNIES, PUNTS, ESTRUCTURA

Segons l'ordre de prioritat per tal d'aconseguir l'estructura general del territori classifiquem els nodes en els següents grups: El primer paquet englobaria els nodes de discontinuïtat, que són aquells que es precisen per tal de donar continuïtat a unes traces, mancades d'aquesta en un inici, recolzades per una via transversal.  

 

El segon grup són aquells que, tot i existir una continuïtat física aquesta no és visible. En aquest cas, les intervencions es duen a terme mitjançant els mínims gestos possibles. Els últims punts són els d’identitat, aquells que, tot i que la traça permet perfectament el recorregut, tant estructuralment com visiblement, els manca potència.

 

Dins d'aquest últim grup, es diferencia entre aquells en els quals la intervenció es basa en modificar part de l'espai públic, incorporar programa,... per tal d'intensificar l'ús per donar riquesa i caràcter a  la via; i els que s'aniran adaptant al caràcter futur de la via, a mesura que aquesta vagi canviant.

 

Per tal de donar unitat al projecte, en les dues vies que connecten de dalt a baix es proposa col•locar punts de llum que donin un ritme a la via.

 

Així doncs el nostre projecte pretén donar estructura i visibilitat al territori fent propostes concretes en uns punts determinats. Tot i que el territori estigui en constant canvi, el projecte admet aquesta flexibilitat, ja que la bona resolució dels punts asseguren l'estructura.

Els següents documents són una mostra de dos punts treballats individualment els quals adopten solucions molt diferents. per una badna el punt situat a la part superior correspont a un projecte que es desenvolupa al llarg d'una via. La idea és que aquest gest repercuteixi a la resta del territori, que de fet aquesta és el tema global del projecte.

 

Per altra banda el projecte de la part inferior és molt més delicat ja que partint d'una conservació dels edificis ja construits, es busca una continuitat amb la rambla per tal que el recorregut vertical sigui més fluit. Aquest fet ens porta a reconèixer diferents espais amb diferents jerarquies. També s'incorpora un equipament (biblioteca), blocs residencials i una planta baixa ocupada per locals comercials els quals dialoguen amb les places públiques i zones verdes. 

Alumnes: Olga Borrut, Julia Viñeta, Sílvia Pérez, Irene Larramona

Professor: Álvaro Clua

 

 

 

 

 

 

 

© 2015 by Irene Larramona Architecture.

  • googleplus
  • LinkedIn negro redondo
bottom of page